top of page

Gândirea

           Thales a fost primul filozof grec care a introdus noţiunea de element material primar al tuturor lucrurilor şi fenomenelor cosmic şi pe care l-a identificat ca fiind apa.           Importanţa apei în viaţă şi în natură a fost, probabil, principalul motiv care l-a condus pe Thales la această concluzie. În Teologia Orphică este precizat că "apa există de la începuturi şi ea este materia din care s-a solidificat pământul". Apa, aerul, focul sau orice alt principiu au fost pentru filozofii presocratici rădăcina vieţii, a sufletului şi, în general, puterea naturii vii. Vechii greci au numit această putere "Fiesthe". Thales caută motivaţia mişcării acestei substanţe, presupunând existenţa unui suflet mişcător.

           Apathalesiană era o formă a "începutului", darşi "începutul însuşi".

          Thales presupunea că Pământul reprezintă un disc plat ce pluteşte mereu pe ape, iar cutremurele de pământ sunt provocate de valurile apei în vreme de furtună.

           În domeniul matematicii, Thales a adus geometria în Grecia, familiarizându-se cu ea în timpul călătoriilor sale în Egipt şi dezvoltând-o ulterior. Teoremele geometrice elaborate de el au constituit temelia matematicii greceşti.

           Thales a demonstratcă:

1.     un cerc este împărţit în două părţi egale de diametru;

2.     unghiurile bazei unui triunghi isoscel sunt congruente;

3.     unghiurile opuse la vârf sunt congruente;

4.     un triunghi este determinat dacă sunt date o latură şi unghiurile adiacente ei;

5.     unghiul înscris într-un semicerc este unghi drept;

6.     o paralelă dusă la una dintre laturile unui triunghi formează segmente proporţionale pe celelalte două laturi ale triunghiului dat.

 

          Atribuirea primelor patru teoreme lui Thales provine de la Proclos, care se baza pe o afirmaţie a lui Eudemos. Cea de-a cincea teoremă este citată din Diogenes din Pamphila, din secolul I.

         Teorema a patru este asociată cu realizarea practică a măsurării distanţei dintre vasele de pe mare.

         Hieronymus din Rhodos ne povesteşte cum a măsurat Thales piramidele din Egipt, folosind umbrele.

         Diogenius Laertius, în cartea "Vieţile şi opiniile marilor filozofi" ne spune că "Thales a fost primul care a determinat cursa Soarelui de la un solstiţiu la celălalt şi a declarat că mărimea Soarelui ar fi a 720–a parte din cercul solar, şi mărimea Lunii ar fi aceeaşi fracţie din cercul lunar. Se spunecă el a descoperit cele patru anotimpuri ale anului şi l-aîmpărţit în 365 de zile".

© 2015 by Emilian Lungu-Ailenei. Proudly created with Wix.com

bottom of page